Sleva 2% při zadání kódu v košíku SLEVA2

Přírodní kosmetika nemusí být vždy přírodní-aneb jak ji poznáme?

Přírodní kosmetika nemusí být vždy přírodní-aneb jak poznáme opravdu přírodní kosmetiku?

oil-g53c7dbf87_640

Jak poznat pravou přírodní kosmetiku?

 

 Víte, co odlišuje bio kosmetiku od kosmetiky přírodní? A jak mohou být i produkty, které s přírodou nemají nic společného, označeny jako „přírodní“? Naučte se ji rozpoznat tak, abyste se už nikdy nenechali napálit! 

Proč používat přírodní kosmetiku

V první řadě bychom si měli uvědomit proč je v poslední době tak veliký zájem o přírodní kosmetiku. Jedním z hlavních důvodů je bezesporu její přírodní složení, které je našemu celému tělu více přirozené, a především, i bezpečné.

Přírodní kosmetika podporuje přirozené funkce pokožky, a to díky ingrediencím v těchto produktech obsažených. Nejsou zpracovány tolik jako ingredience v kosmetice konvenční.  Obsahuje více živin a esenciálních olejů, které pomáhají vyživovat naši pokožku. Jsou méně zpracované a obsahují více vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků.

Pokud jde o kosmetiku, celý svět se nyní obrací k lepším možnostem, a to především i z toho důvodu, že roste povědomí lidí o škodlivých účincích syntetických chemikálií běžně používaných v kosmetických výrobcích. Látky jako například BHA, PEG, BHT, Triclosan, parabeny a mnoho dalších, které se v konvenční kosmetice běžně nacházejí, mohou nejenom zhoršit již existující kožní problémy, ale mohou také negativně ovlivnit endokrinní a reprodukční systém.

Dalším důvodem je skutečnost, že se konvenční kosmetika často vyrábí v oblastech s méně přísnými ekologickými předpisy. To zvyšuje riziko kontaminace, které může vést až k poškození kůže a očí. Oproti tomu přírodní kosmetika se obvykle vyrábí v zemích s přísnými ekologickými předpisy, což vede k výrazně nižšímu riziku kontaminace nebo podráždění pokožky.

V neposlední řadě je organická kosmetika šetrnější k životnímu prostředí. Nepoužívá žádné škodlivé látky, jako jsou složky na bázi ropy, které přispívají ke globálnímu oteplování a znečištění ovzduší. Přírodní kosmetika také nepoužívá škodlivé metody testování na zvířatech tak, jako jiná konvenční kosmetika, což ji dělá i mnohem etičtější oproti většině ostatních kosmetických značek. 

 

Přírodní kosmetika a legislativa

Současná česká a bohužel ani evropská legislativa nijak nespecifikuje, jaké produkty a značky je možné označit jako “přírodní”. V oblasti legislativy v rámci označování kosmetických produktů jako přírodních si v dnešní době nejlépe vede USA, které mají jedny z nejpřísnějších předpisů pro přírodní kosmetiku. 

Například FDA (Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv) požaduje, aby všechny složky byly uvedeny na štítku a aby každý výrobek s barvou musel na štítku uvádět svou barvu a odpovídající barvivo.

Ani označení „bio“ a „eko“ v případě kosmetických prostředků nemají jasně definovaná pravidla, a jsou tedy lehce zneužitelná. Mnoho výrobců tak prezentuje svůj produkt jako “bio”, nebo “eko”, i když obsahuje minimální množství rostlinného extraktu, který je v závěru doplněn dlouhým seznamem syntetických látek. V rámci masivního nárustu zájmu o přírodní kosmetiku si tak výrobci kosmetických produktů mohou libovolně používat zkratky “přírodní”, “eko” a “bio” nebo slova jako „ekologický“, jak se jim zlíbí. 



Méně mnohdy znamená více

Nejspíš se teď ptáte, jak tedy poznám pravou přírodní kosmetiku od pouhého reklamního klamu výrobce? Méně mnohdy znamená více a v případě přírodních produktů péče o pleť to platí dvojnásob. Před koupí jakéhokoliv nového výrobku zaměřte svoji pozornost na zadní stranu etikety. Na té naleznete seznam s výčtem složek obsažených v produktu. 

Dlouhé seznamy těchto složek nesvědčí nic dobrého. Obvykle platí, že čím více hodnot, tím méně přírodního extraktu, přičemž reklamovaná surovina musí být uvedena vždy na prvním místě a měla by obsahovat nejvíce procent složení výrobku. 

Kdo určuje kvalitu přírodní kosmetiky?

Odborné certifikační společnosti hodnotící kvalitu přírodních produktů vyžadují dokonce až 95 % surovin výrobku pocházejícího z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo z certifikovaného sběru ve volné přírodě. Není tedy důležité pouze rostlinné složení, ale také země původu a půda ze které se přírodní suroviny pro přírodní kosmetiku získávají.

Společnosti, které přírodní kosmetice certifikáty udělují, se nezaměřují pouze na původ, ale také na způsob získávání a zpracování jednotlivých surovin v souladu s životním prostředím a netestováním na zvířatech.

Výrobní firma přírodní kosmetiky by tedy měla být vždy kontrolována certifikační laboratoří, která zajistí její pravost a věrohodnost. Například u čím dál tím více populárního Arganového oleje , v přírodní kosmetice známého také jako „elíxíru mládí,“ je kontrola jeho výroby naprosto stěžejní, o to více, že pravý Arganový olej s největším obsahem účinných látek musí být vždy lisován za studena.

 

Co přírodní kosmetika NESMÍ obsahovat?

KONZERVANTY:

Hlavním úkolem konzervantů je chránit výrobek proti množení mikroorganismů. Ne všechny konzervanty jsou škodlivé. Existují konzervanty přírodního typu, jako například cukr, sůl, kyselina citronová, nebo extrakt z grepového semínka. Při výrobě přírodní kosmetiky se také často používá komplex benzoát sodný & sorban draselný a cosgard. Tyto konzervanty nejsou tělu nikterak škodlivé a nemusíme se jich bát. Čemu bychom se ovšem velikým obloukem měli vyhnout jsou:

1) FTALÁTY - najdete je v řadě renomovaných kosmetických značek, parfémů, krémů a deodorantů a mohou být různých druhů: Dibutylftaláty - DBP (laky na nehty); Diethylftaláty - DEP (parfémy, pleťové vody); Dimethyl-ftaláty - DMP (laky na vlasy). Podle posledních klinických studií bylo prokázáno, že tyto látky mohou způsobovat reprodukční a vývojové poruchy, a dokonce i nádorová onemocnění;

2) HYDROCHINON - který je přidáván do krémů a hydratačních prostředků, vlasových KONDICIONÉRŮ a čistící pleťové kosmetiky. Tato látka snižuje produkci melaninu v kůži. Snížený melanin oslabuje pokožku, což při vystavení se škodlivým UVA a UVB zářením může vést až k rakovině kůže;

3) FENYLENDIAMIN – je často přidáván do trvalých barev na vlasy, které se těší své oblibě především z toho důvodu, že dlouho vydrží. PPD (Paraphenylenediamine) je derivát uhelného dehtu, který může způsobit destrukci svalových buněk, otok hrtanu a může vést až s selhání ledvin.

4) PARABENY- patří k 20 nejčastějším alergenům, které mohou způsobit hormonální nerovnováhu a nabourávají přirozenou aktivitu pokožky. Často jsou přidávány do deodorantů a přípravků v péči o pleť s označením methyl-, phenyl-, otyl-, butyl-paraben.

5) TRICLOSAN – velice toxický konzervant, který je přidáván zejména do zubních past, odličovacích přípravků a antiperpirantů. Jedná se o sloučeninu chloru, která narušuje přirozené funkce kůže a může mít vliv i na poškození jater a ledvin.

6) FORMALDEHYD – má alergenní a toxické účinky, a to nejen samotný, ale zároveň i sloučeniny, které ho uvolňují, jako například DMDM Hydantoin nebo Glutaral. Při jeho testování na zvířatech (absolutně odsuzujeme) často vyvolával rakovinu.

7) Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Methenamine a Quaternium-15 – uvolňují do těla karcinogenní formaldehyde. Jedná se o konzervanty často přidávaných do přípravků pro péči o tělo. Při výzkumech se přišlo na to, že poškozují buňky, ničí prospěšné kožní bakterie, dokáží způsobovat alergie a jsou mutagenní. 

Nechceme vás tu strašit, spíše pouze upozornit na možná nebezpečí, která se v kosmetice mohou ukrývat a často jsou zamaskována obřími nápisy „PŘÍRODNÍ“, „BIO“ a „EKO“ na přední straně etikety a miniaturním písmem v tabulce složení na zadní straně výrobku. 

 

Přírodní kosmetika s kyselinou hyaluronovou

Kyselina Hyaluronová si získává stále více na své popularitě, a to zcela právem! Má totiž úžasnou schopnost vázat na sebe vodu (až tisícinásobek vlastní hmotnosti), čímž hydratuje a zjemňuje naši pokožku. Udržuje tvar tkání a posiluje jejich pnutí. Patří ale také k účinným antioxidantům, které nás chrání proti volným radikálům. Stimuluje novotvorbu kolagenu a v pojivové tkáni, kloubech a chrupavkách funguje jako lubrikant, díky kterému se můžeme pohybovat plynule a bez bolesti. 

Kyselina hyaluronová se vyrábí biotechnickou metodou fermentace bakteriálních kultur, a to nejčastěji bakterií druhu Streptococcus zooepidermicus. Při výrobním procesu se nevyužívají žádné složky živočišného původu, a proto je vhodná pro vegetariány i vegany.  

Při výběru kosmetiky s kyselinou hyaluronovou dejte přednost výrobkům s maximálně 2% obsahem kyseliny hyaluronové. U vyšších koncentracích může hrozit vysušení pokožky. 

 

Zároveň se ujistěte, aby vámi vybraný výrobek obsahoval tzv. okluziva, což jsou látky na olejové bázi, které zabraňují úniku vody z pokožky. Mezi nejoblíbenější okluziva patří například kokosový olej nebo bambucké máslo. Kyselinu hyaluronovou aplikujte vždy na vyčištěnou a navlhčenou pleť, ideálně po použití tonika. Po aplikaci jí dejte čas, aby se plně vstřebala do pokožky a až poté použijte hydratační krém.  Nikdy neaplikujte žádný přípravek s obsahem kyseliny hyaluronové na suchou pleť.

Kyseliny hyaluronová je výborným řešením pro všechny, kteří potřebují zvýšit hydrataci pleti. Její účinnost může až zdvojnásobit, pokud po její aplikaci a úplném vstřebání do pokožky použijete silikonové polštářky., které zakoupíte u nás na eshopu, nebo zde Avo Iq skin.Ty jí v pleti tzv. uzamknou, aniž by jí zabránily dýchat. Jemným tlakem, který po přiložení silikonové polštářky na pleť vytvářejí ji o to více stimulují k vlastní tvorbě kolagenu. V kombinaci s kyselinou hyaluronovou jsou perfektním nástrojem ke zvýšení hydratace a pružnosti pokožky.

 

Nejlepší přírodní kosmetika

Pokud dáte přednost přírodní kosmetice před konvenční, můžete si být jistí, že své pleti a tělu dáváte jen to nejlepší, bez chemických látek, které zatěžují nejenom váš organismus, ale také přírodu a životní prostředí. Přírodní kosmetika je vhodná pro jakýkoliv typ pleti, včetně citlivé a dětské. 

Její složení je přehledné, jasné a bez dalších zkratek a názvů, kterým většina z nás ani pořádně nerozumí, co vlastně přesně znamenají, a především co naší pleti mohou způsobit. Z osobních zkušeností dávám přednost českým značkám s více osobním přístupem, jako je například značka Yasminka.cz Malá, ale poctivá společnost, kde přímo sama majitelka kontroluje kvalitu i výrobu osobně, na místě u výrobců a pěstitelů. Výsledkem je kosmetika, která obsahuje jedny z nejkvalitnějších surovin našemu tělu přirozených, a tedy i lépe vstřebatelných, netestovaných na zvířatech a nezatěžujících životní prostředí. Za nás je to jasná volba.

 

Zpět do obchodu